top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Φόβος της Χαράς: Κι όμως, υπάρχει!

Όλοι κι όλες πασχίζουμε στη ζωή μας για τη χαρά. Γι’ αυτό το συναίσθημα που μας κάνει να χαμογελάμε και μας ζεσταίνει την καρδιά. Ποιος άνθρωπος δεν θέλει να είναι χαρούμενος;

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που την φοβούνται. Μπορεί να απομακρύνονται από ευχάριστες καταστάσεις, να αποφεύγουν τα ευχάριστα συναισθήματα ή ακόμα και να… σαμποτάρουν την ίδια τους την ευτυχία. O Φόβος της Χαράς είναι ένα απολύτως υπαρκτό φαινόμενο. Ας δούμε περισσότερα.


Τι είναι ακριβώς ο Φόβος της Χαράς;


Ο Φόβος της Χαράς, γνωστός στ’ αγγλικά και ως Cherophobia (από την ελληνική λέξη Χαίρω > Chero) συνιστά επί της ουσίας μια απέχθεια απέναντι στα ευχάριστα συναισθήματα.

Αν και η χαρά είναι κατά γενική ομολογία ένα συναίσθημα πολύ επιθυμητό, τα άτομα που αντιμετωπίζουν τον φόβο της χαράς, βρίσκουν τους εαυτούς τους νευρικούς, αγχωμένους και σε δύσκολη θέση όταν βιώνουν ευχάριστες καταστάσεις.


Τι προκαλεί τον Φόβο της Χαράς;


Η αλήθεια είναι πως, η προέλευση του φόβου της χαράς, μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη, φερ ειπείν, αιτία που να ισχύει για όλους.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι παράγοντες ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτού του φόβου:


Τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος


Μερικά άτομα που αντιμετωπίζουν τον λεγόμενο φόβο της χαράς, ίσως να έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα στο παρελθόν, τα οποία να έχουν επηρεάσει την αντίληψη που έχουν γύρω από την ευτυχία. Οι εμπειρίες αυτές, ίσως έχουν δημιουργήσει συνειρμούς και συσχετίσεις μεταξύ χαράς και αρνητικών αποτελεσμάτων, οδηγώντας συνολικά στην προσπάθεια αποφυγής της ευτυχίας.


Φόβος για απώλεια ελέγχου


Η χαρά και η ευτυχία συχνά συμπεριλαμβάνουν κάποιου είδους απώλεια ελέγχου, καθώς “παραδινόμαστε” στα θετικά συναισθήματα. Τα άτομα που βιώνουν τον φόβο της χαράς, ενδεχομένως να φοβούνται και την απώλεια του ελέγχου αυτού, και να προτιμούν να παραμένουν σε μια κατάσταση συναισθηματικής ουδετερότητας.


Ζητήματα αυτοεκτίμησης


Καλά κρυμμένα αισθήματα αναξιότητας καθώς και χαμηλής αυτοεκτίμησης συχνά δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να αγκαλιάσουν την ευτυχία. Τα άτομα αυτά, είναι πιθανό να πιστεύουν πως δεν τους αξίζει να είναι ευτυχισμένα, ή πως κάποιος ή κάτι θα τους στερήσει την χαρά.


Πώς εκδηλώνεται ο Φόβος της Χαράς;


Τα συμπτώματα του φόβου της χαράς μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Κάποια, ωστόσο, από τα συχνότερα συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

Αποφυγή ευχάριστων δραστηριοτήτων

Οι άνθρωποι που βιώνουν τον φόβο της χαράς ενδέχεται να αποφεύγουν την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες και καταστάσεις που συνήθως προκαλούν χαρά κι απόλαυση.

Οι συνθήκες αυτές μπορούν να συμπεριλαμβάνουν από κοινωνικές συναναστροφές κι εορτασμούς, μέχρι και προσωπικές επιτυχίες.


Συναισθηματική δυσφορία


Όταν έρχονται αντιμέτωπα με θετικά συναισθήματα, τα άτομα με φόβο της χαράς, μπορεί να αισθάνονται άβολα, αγχωμένα ή ταραγμένα. Ενδέχεται να νιώθουν πως κάτι κακό θα συμβεί εάν επιτρέψουν στους εαυτούς τους να αισθανθούν ευτυχισμένα.


Σαμποτάζ της ευτυχίας


Είναι πιθανό ορισμένα άτομα να παίζουν ενεργό ρόλο στο σαμποτάζ των ευκαιριών να νιώσουν χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Υποσυνείδητα, μπορεί να δημιουργούν εμπόδια ή να υιοθετούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές προκειμένου να αποφύγουν να απολαύσουν κάποια θετική εμπειρία.


Πώς ξεπερνάμε τον Φόβο της Χαράς;


Ο φόβος της χαράς είναι ένας φόβος μοναδικός που κρατάει πίσω τους ανθρώπους από το να αγκαλιάσουν την ευτυχία στις ζωές τους. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του, παίζει σημαντικό ρόλο και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πολλές φορές, για την διαχείριση του φόβου της χαράς, και πάντα ανάλογα με το μέγεθος του ζητήματος, ίσως κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια από κάποιον/α ειδικό ψυχικής υγείας, αλλά και η υιοθέτηση άλλων προωθητικών πρακτικών, όπως ο διαλογισμός, που μπορεί δυνητικά να συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας πιο θετικής οπτικής και να κατευνάσουν το άγχος και τον φόβο που συνδέονται με την ευτυχία.

47 views0 comments
bottom of page