top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Διαχείριση Χρόνου: Πώς την βελτιστοποιούμε;

Ο ρυθμός της ζωής μας είναι γρηγορότερος από ποτέ. Προκειμένου να προφυλάξουμε την καλή ψυχική μας κατάσταση, αλλά και την ποιότητα ζωής μας, είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούμε στην σωστή διαχείριση χρόνου. Γιατί είναι σημαντικό, όμως και πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τις στρατηγικές μας;


Κατανοώντας την ψυχολογική σκοπιά


Η διαχείριση χρόνου είναι πολλά περισσότερα από μια πρακτική ικανότητα. Είναι βαθιά συνυφασμένη με τις γνωστικές μας διεργασίες. Για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η προσοχή και η συγκέντρωση είναι ζητήματα καίριας σημασίας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως ο εγκέφαλος λειτουργεί βέλτιστα όταν είναι αφοσιωμένος σε μια εργασία ή δραστηριότητα, καταρρίπτοντας τον μύθο του λεγόμενου “multitasking” και της υποτιθέμενης ικανότητας ορισμένων ανθρώπων να κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα.


Προτεραιοποίηση και στοχοθεσία


Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου ξεκινά με την καλή προτεραιοποίηση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται θετικά στους ξεκάθαρους στόχους. Έχει νόημα να κατηγοριοποιούμε τις εργασίες μας με βάση την βαρύτητα και την σπουδαιότητά τους.


Ξεκινώντας από τους βασικότερα και επιλύοντάς τα, προετοιμάζουμε καλύτερα το έδαφος για να πετύχουμε υψηλότερους στόχους.


Επιπλέον, το να θέτουμε στόχους που είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι, ενεργοποιεί το “σύστημα επιβράβευσης” του εγκεφάλου, και μαζί την παραγωγικότητά μας.


Λίγα λόγια για την αναβλητικότητα


Αναβλητικότητα. Ο εχθρός της παραγωγικότητας. Αναβολή εργασιών ακόμα κι όταν ξέρουμε ότι δεν είναι καλή ιδέα. Ή καλύτερα, ακόμα περισσότερο όταν ξέρουμε ότι δεν είναι καλή ιδέα…


Η αναβλητικότητα είναι συνδεδεμένη με την γενικότερη διαχείριση των συναισθημάτων μας, ειδικότερα του άγχους.


Κατανόηση της αναβλητικότητας σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε ότι για κάθε άνθρωπο μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Πρόκειται για ένα κουβάρι συναισθημάτων, γνωστικών διαδικασιών και συμπεριφορών, που καλούμαστε να ξετυλίξουμε, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να διαχειρίζονται τον χρόνο τους καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, και να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα.


Συμβουλές για καλύτερη διαχείριση χρόνου


1. Διαχωρισμός των εργασιών σε μικρότερα βήματα

Πολλές φορές, το μέγεθος μιας εργασίας μπορεί να μας παραλύει, οδηγώντας στην προσπάθεια για αποφυγή ή αναβολή της. Χωρίζοντας μια εκκρεμότητα σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα, μειώνουμε το συναισθηματικό φορτίο και διευκολύνουμε την πρόοδο της εργασίας.


2. Οπτικοποίηση της επιτυχίας

Οπτικοποιώντας τα θετικά αποτελέσματα της ολοκλήρωσης μιας εργασίας, ενισχύουμε την ψυχολογία μας θετικά, πράγμα που φαίνεται να βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναβλητικότητας και την δημιουργία κινήτρων.


3. Το περιβάλλον είναι το παν

Δημιούργησε για τον εαυτό σου ένα κομμάτι χώρου που ενθαρρύνει την παραγωγικότητα. Άφησε απ’ έξω τους περισπασμούς, οργάνωσε τον χώρο που εργάζεσαι ή που χρειάζεσαι για την δραστηριότητά σου και πρόσθεσε στοιχεία που σε χαλαρώνουν και σου δημιουργούν κίνητρο.


4. Ο χρυσός κανόνας των δύο λεπτών

Αν μια εργασία χρειάζεται λιγότερο από δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί, είναι καλή ιδέα να την ξεκινάμε αμέσως. Αυτός ο τόσο απλός κανόνας, αν γίνει συνήθεια, προλαμβάνει την συσσώρευση των εργασιών και συνιστά τρόπο να αντιμετωπίζουμε την αναβλητικότητα.


Κλείνοντας, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως η βέλτιστη διαχείριση χρόνου δεν είναι απλά μια ικανότητα που είτε έχει κανείς είτε δεν έχει. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Κάνοντας την προτεραιοποίηση τρόπο ζωής, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και δημιουργώντας καλά δομημένες ρουτίνες, φτάνουμε σε εκείνες τις αρχές που από ψυχολογικής σκοπιάς συμβάλλουν στην επίτευξη της παραγωγικότητας και την απαλλαγή από την αναβλητικότητα. Κατανοώντας την τελευταία ως μια περίπλοκη αλληλεπίδραση συναισθήματος και συνηθειών, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που προσθέτει στην καθημερινότητά του καθενός και της καθεμίας από εμάς.


Άλλωστε, ο χρόνος, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχός μας, όχι ως αντίπαλός μας.


338 views0 comments
bottom of page