top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Τελικά, είναι εγωιστικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας;

Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές, για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, χρειάζεται να αφήσουμε κάποια πράγματα πίσω. Είναι, όμως, εγωιστικό αυτό;


Τι σημαίνει να είμαστε εγωιστές;


Είμαστε εγωιστής σημαίνει δεν υπολογίζουμε τους άλλους. Στερούμε από αυτούς πράγματα και καταστάσεις προς προσωπικό μας όφελος. Θέτουμε μονίμως σε δεύτερη μοίρα ανθρώπους που μας χρειάζονται ή που εξαρτώνται από εμάς.

Ο εγωισμός συνδέεται απόλυτα με το να ανησυχούμε, στην ουσία, μόνο για τον εαυτό μας. Τι θέλουμε εμείς; Πώς θα το αποκτήσουμε;


Η αυτο-φροντίδα, ωστόσο -ή το self-care, όπως έχει επικρατήσει, είναι μια διαφορετική ιστορία. Η αλήθεια είναι πως ναι, για να κάνουμε μια χαλαρωτική βόλτα, ίσως χρειαστεί να κρατήσουμε τη νταντά λίγο παραπάνω. Για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε σε κάτι που αγαπάμε, ίσως χρειαστεί να απορρίψουμε μια κλήση στο κινητό. Για να βάλουμε σε προτεραιότητα τον/την σύντροφό μας, μπορεί να χρειαστεί να θέσουμε όρια στην δουλειά ή και στην οικογένειά μας. Παρ’ όλα αυτά, το να θέτουμε ένα όριο -κάθε είδους όριο, είναι στη βάση της μια ανιδιοτελής στάση.


Self-care ή αλλιώς αυτο-φροντίδα. Τι μπορεί να περιλαμβάνει;


Στον κόσμο των social media, το self-care έχει συνυφαστεί με την ευχαρίστηση, πολλές φορές και με την ικανοποίηση. Ένα φρέσκο κούρεμα ή μερικά ψώνια σίγουρα είναι βοηθητικά, αλλά δεν εξαντλείται σε αυτά το self-care. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει δεσμεύομαι να κάνω δραστηριότητες που προάγουν επί της ουσίας την υγεία μου, είτε την σωματική, είτε την ψυχική. Από τον ποιοτικό ύπνο, μέχρι την σωστή και πλήρη διατροφή, από την ουσιαστική επαφή με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς, μέχρι τις αναζωογονητικές συνήθειες που αγαπάμε και μας γεμίζουν, η αυτο-φροντίδα μπορεί να πάρει όποια μορφή μας εξυπηρετεί. Ή κυρίως, όποια μορφή είναι απαραίτητο για την ευεξία μας να πάρει.


Κάθε φορά που νιώθουμε ενοχές επειδή βάλαμε (ή σκεφτήκαμε να βάλουμε) τον εαυτό μας σε προτεραιότητα, θα ήταν καλό να θυμηθούμε τρία πράγματα για την φροντίδα του εαυτού:


#1 Ωφελεί όχι μόνο εμάς, αλλά και τους ανθρώπους στη ζωή μας Όσο καλύτερα μαθαίνουμε να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας, τόσο καλύτεροι άνθρωποι γινόμαστε. Καλύτεροι γονείς, σύντροφοι, φίλοι, συνάδελφοι. “Γεμίζοντας” τις σωματικές και συναισθηματικές μας μπαταρίες, αποκτούμε τα απαραίτητα εφόδια ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και στους γύρω μας. Με λίγα λόγια, το να προτεραιοποιούμε τον εαυτό μας, μας επιτρέπει να είμαστε ουσιαστικά διαθέσιμοι για τις ανάγκες των άλλων. #2 Έχει σκοπό να κάνει καλό, όχι να προκαλέσει κακό Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι εγωιστικές πράξεις συνδέονται με την επιθυμία να στερήσουμε πράγματα από τους ανθρώπους στη ζωή μας για δικό μας όφελος. Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις δυνάμεις μας και κάνοντας ένα βήμα πίσω πριν ξεπεράσουμε κάποιο όριο, προχωράμε σε μια απαραίτητη παύση, αφενός για να κάνουμε καλό στον εαυτό μας, αφετέρου για να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε. Όταν μας κατακλύζουν τα αρνητικά συναισθήματα, μπορεί πολλές φορές οι γύρω μας να γίνονται αποδέκτες μιας συμπεριφοράς άδικης ή και στενάχωρης. #3 Μας κάνει δυνατότερους-ες

Η φροντίδα του εαυτού συχνά συμπεριλαμβάνει το να θέτουμε όρια προκειμένου να μην εξαντλήσουμε όλη μας την ενέργεια για να ικανοποιήσουμε τους άλλους.

Όταν παραγκωνίζουμε τις ανάγκες του ίδιου μας του εαυτού και δεν στρέφουμε καθόλου την προσοχή μέσα μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρχίσουμε να νιώθουμε πικρία απέναντι στους υπόλοιπους και απόγνωση.

Πόσες φορές τα μικρά πράγματα που κάνουμε γι’ αυτούς που αγαπάμε δεν έχουν αρχίσει να μοιάζουν με ασήκωτο βάρος;



Η αυτοφροντίδα βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά μια βασική ανάγκη μας που πρέπει να ικανοποιείται.

Γιατί, με ένα τρόπο, η ίδια η ύπαρξή μας εξαρτάται από αυτήν.



684 views0 comments
bottom of page