top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Μελαγχολία των Εορτών: Πώς προκύπτει και πώς να τη νικήσεις

Αν οι γιορτές θεωρούνται μια περίοδος χαράς και αισιοδοξίας, τότε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν θλίψη και άγχος;


Μια μικρή εισαγωγή


H λεγόμενη Μελαγχολία των Εορτών είναι ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο που μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ανθρώπους που ήδη βιώνουν κατάθλιψη, όσο και τους ανθρώπους που απλώς αισθάνονται “έξω από τα νερά τους” την γιορτινή αυτή περίοδο.

Το συναίσθημα αυτό, που συνιστά ένα μείγμα άγχους και μελαγχολίας, έρχεται σε αντιδιαστολή με το γιορτινό κλίμα της ελπίδας και της χαράς που φέρνουν μαζί τους οι γιορτές.


Πώς εκφράζεται, λοιπόν, η Μελαγχολία των Εορτών;


Την περίοδο των γιορτών, το αίσθημα ανεπάρκειας φτάνει για πολλούς ανθρώπους στο ζενίθ του. Οι γιορτές, δημιουργούν ένα είδος πίεσης να φερθούμε ή να νιώσουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο και πολλές φορές είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε, γεγονός που γεννά μέχρι και ενοχές.


Τα Χριστούγεννα και οι εβδομάδες που προηγούνται και ακολουθούν, εν γένει, είναι επιπλέον συνυφασμένες με την οικογενειακή ζεστασιά. Για τους ανθρώπους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με τα κοντινά τους πρόσωπα, οι γιορτές έρχονται να ενισχύσουν την μελαγχολία αυτή και το άγχος.


Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει τα αρνητικά αυτά συναισθήματα, είναι οι δεσμεύσεις που συχνά καλούμαστε να κάνουμε τη γιορτινή περίοδο.

Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους τραπέζια, εκδηλώσεις και συναντήσεις των οποίων δεν αισθανόμαστε πάντα έτοιμοι και έτοιμες να είμαστε μέρος, καθώς συχνά χρειάζεται να συναναστραφούμε ανθρώπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και όχι μόνο.


Η πίεση για κατανάλωση έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της Μελαγχολίας των Εορτών, με ένα τρόπο που πραγματικά μπορεί να μας πλήξει σε βάθος, καθώς δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες, ούτε έχουν και τις ίδιες ανάγκες.

Μερικές φορές, πιστεύουμε πως το να προσφέρουμε χαρά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι δυνατόν μόνο μέσω της αγοράς δώρων.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες και η “τέλεια” αναπαράσταση των Χριστουγέννων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση, μας κάνουν συχνά να ξεχνάμε πως η ουσία βρίσκεται στην αγάπη, την αποδοχή και την φροντίδα.


Πώς μπορείς να νικήσεις την Μελαγχολία των Εορτών;


Η Μελαγχολία των Εορτών είναι απολύτως υπαρκτή και σε ένα βαθμό επηρεάζει σχεδόν όλους τους ανθρώπους.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι να τη νικήσουμε:


• Βρίσκοντας χρόνο για τον εαυτό μας

Οι τελευταίες μέρες του έτους μπορεί να τρέχουν σε ταχείς, πιεστικούς ρυθμούς, αλλά είναι σημαντικό να βρίσκουμε τον χρόνο (και τον χώρο) να είμαστε για λίγο ο εαυτός μας.

• Λέγοντας “όχι” συχνότερα και “ναι” επιλεκτικότερα

Επιλέγοντας να περάσουμε χρόνο με ανθρώπους που νοιαζόμαστε και μας νοιάζονται ειλικρινά, δίνουμε στις γιορτές πραγματική ουσία. Ενώ, λέγοντας μερικές φορές “όχι”, μαθαίνουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και να τους βάζουμε πρώτους.

• Μην αφήνοντας τη νοσταλγία να μας κατακλύσει

Η αναπόληση περασμένων στιγμών μπορεί αναμφισβήτητα να μας γεμίσει χαρά ενίοτε. Είναι παγίδα, όμως, να αρχίσουμε να πιστεύουμε πως το παρελθόν μας ήταν καλύτερο. Ακόμα και αν διανύουμε μια δύσκολη φάση, το να αντιμετωπίσουμε τα περασμένα με εμμονή, θα μας προκαλέσει ακόμα πιο σκοτεινές σκέψεις.

• Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους για την επόμενη χρονιά

Οι γιορτές είναι περίοδος ανασκόπησης και μεγάλων… αποφάσεων για την χρονιά που ακολουθεί. Όταν, όμως, θέτουμε νέους στόχους, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και επιεικείς με τους εαυτούς μας. Εναλλακτικά, ανοίγουμε το δρόμο για την απογοήτευση.



Σε μια περίοδο του χρόνου που η χαρά γίνεται σχεδόν επιτακτική, με το να αισθανόμαστε μελαγχολία νιώθουμε ότι παραβιάζουμε κάποιου είδους χρυσό κανόνα.

Ό,τι και αν κάνουμε φέτος, ωστόσο, όπου κι αν βρεθούμε, ας θυμόμαστε πως μοιραζόμαστε ανησυχίες καθολικές κι ας είμαστε όσο το δυνατόν παρόντες και παρούσες.

Ακόμα κι αν επιλέξουμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες πιο μοναχικά.

892 views0 comments
bottom of page