top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Γιατί μας τρομάζει η αλλαγή και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Ο φόβος της αλλαγής είναι μια… πανανθρώπινη εμπειρία. Υπάρχει, όμως, τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε. Αρκεί πρώτα να τον κατανοήσουμε.


Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Είτε πρόκειται για αλλαγή εργασίας, μετακόμιση σε άλλη πόλη ή ακόμα και για έναρξη κάποιας νέας ενασχόλησης στον ελεύθερό μας χρόνο, συχνά παρατηρούμε πως σε ένα υποσυνείδητο (ή και όχι) επίπεδο, αντιστεκόμαστε με ένα τρόπο σε αυτή την αλλαγή.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και -κυρίως- τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο;


Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι αλλαγές φαντάζουν τόσο τρομακτικές, είναι πως διαρρηγνύουν την αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας που έχουμε. Όταν είμαστε συνηθισμένοι/ες σε μια ρουτίνα ή ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, οτιδήποτε “απειλεί” να αλλάξει τις ισορροπίες, μπορεί να μας προκαλέσει φόβο και στρες.

Εξελικτικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με ένα τρόπο που προτεραιοποιεί την ασφάλεια (και κατ’ επέκταση την επιβίωση), επομένως υπάρχει και μια… φυσική ροπή προς την αποφυγή καταστάσεων που είναι κάπως άγνωστες και ενέχουν ρίσκα.


Η τάση μας να εστιάζουμε στα αρνητικά συνιστά έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλλει στον φόβο της αλλαγής. Συχνά, φέρνουμε στο μυαλό μας όλα τα σενάρια αποτυχίας, χωρίς να δίνουμε βάση στα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας αλλαγής. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης κάνει την αλλαγή να μοιάζει ακόμα πιο τρομακτική και την πρόκληση ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.


Φόβος της αλλαγής: Πώς αντιμετωπίζεται;


Αν και το να αισθανόμαστε φόβο είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τον φόβο αυτό να μας αποθαρρύνει να κυνηγήσουμε τα όνειρα και τους στόχους μας. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να τον ξεπεράσουμε;


1/ Εστιάζοντας στα θετικά:

Είναι το πλέον προφανές αλλά και το πλέον δύσκολο. Aντί να σκεφτόμαστε τις αρνητικές συνέπειες που ίσως να έχει μια αλλαγή στη ζωή μας, ας προσπαθήσουμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε όλα τα πιθανά πλεονεκτήματα. Ας αναλογιστούμε όλες τις νέες εμπειρίες που θα έρθουν στο δρόμο μας, τις νέες ικανότητες που ενδεχομένως θα αποκτήσουμε αλλά και την εξέλιξη που θα επιτύχουμε, σε οποιοδήποτε επίπεδο, προσωπικό ή επαγγελματικό. Αγκαλιάζοντας την θετική πλευρά μιας αλλαγής, αποκτάμε το κίνητρο και τον ενθουσιασμό που ίσως μας λείπει για να προχωρήσουμε.


2/ Σπώντας την αλλαγή σε… κομμάτια:

Μερικές φορές, στην ιδέα μιας μεγάλης αλλαγής, σχεδόν παραλύουμε. Ένας τρόπος για να τη διαχειριστούμε καλύτερα, είναι να την χωρίσουμε σε μικρότερα βήματα ή στόχους. Κάτι τέτοιο, μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πως διατηρούμε τον έλεγχο, αλλά και να γιορτάζουμε κάθε μικρότερη νίκη.


3/ Κάνοντας καλή προετοιμασία:

Αν ανησυχούμε για μια άγνωστη κατάσταση ή συνθήκη, βοηθάει να συλλέγουμε όση περισσότερη πληροφορία μπορούμε σχετικά με την αλλαγή που σκεφτόμαστε να κάνουμε. Βλέποντας τις επιλογές μας, συζητώντας με ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο και φτιάχνοντας ένα πλάνο αντιμετώπισης και διαχείρισης των προκλήσεων που μπορεί να συναντήσουμε, προετοιμαζόμαστε καλύτερα για την επικείμενη αλλαγή.


4/ Δείχνοντας κατανόηση και συγχώρεση στον εαυτό μας:

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε φοβισμένοι/ες και αβέβαιοι/ες όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή, μικρή ή μεγάλη. Ας μην τα βάζουμε με τον εαυτό μας που νιώθει έτσι. Ας δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί και ας του επιτρέψουμε να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή!


Οι αλλαγές είναι τρομακτικές, αλλά συνιστούν και μια μοναδική ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης. Αν καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο φόβος και κάνουμε μικρές, καθημερινές προσπάθειες να τον αφήσουμε πίσω, μπορούμε να αγκαλιάσουμε τις νέες εμπειρίες που τόσο λαχταρούμε, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Λίγα μόνο βήματα, μπορούν να μας πάνε μακριά.

418 views0 comments
bottom of page