top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Αυτοφροντίδα 101: Πώς την εφαρμόζω και γιατί έχει σημασία;

Το να παίρνουμε χρόνο και χώρο για τον εαυτό μας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Διάβασε παρακάτω ορισμένα tips αυτοφροντίδας αλλά και γιατί αυτή είναι τόσο σημαντική.

Τι είναι, πρακτικά, η αυτοφροντίδα;





Ως αυτοφροντίδα, φροντίδα του εαυτού ή self-care, ορίζουμε την επαρκή ενασχόληση με την ψυχική και σωματική μας υγεία. Πρόκειται για μια σειρά από συνήθειες που προάγουν την ευεξία μας και θέτουν τα θεμέλια για μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική πράξη και δεν πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ως τέτοια. Είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας.


Γιατί είναι τόσο σημαντική η αυτοφροντίδα;





Συχνά, συμπεριφερόμαστε στους εαυτούς μας πιο άσχημα σε σύγκριση με το πώς συμπεριφερόμαστε σε άλλους ανθρώπους. Τείνουμε να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των άλλων και προσπαθούμε να προλάβουμε μια ατελείωτη λίστα από πράγματα με σκοπό να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας, κάτι που στο τέλος της ημέρας μας κάνει να νιώθουμε συναισθηματικά καταβεβλημένοι.

Είναι σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε ότι αν δεν προτεραιοποιήσουμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να φροντίσουμε ουσιαστικά για κανένα άλλο άτομο και για καμία άλλη πτυχή της ζωής μας.


Θέλω να φροντίσω ουσιαστικά τον εαυτό μου. Από πού να ξεκινήσω;





Σωστός ύπνος Δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα, αλλά ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι αποδεδειγμένα ζωτικής σημασίας για την υγεία την ευεξία μας, με άμεση επιρροή στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας αλλά και τη διάθεσή μας. Έκθεση στον ήλιο H -προσεκτική, φυσικά- έκθεση στον ήλιο έχει πολυάριθμα οφέλη. Η βιταμίνη D ενισχύει την καλή υγεία και βελτιώνει σημαντικά τη διάθεσή μας. Μια βόλτα στον ήλιο ή απλά ένας καφές στο μπαλκόνι μια όμορφη μέρα, μπορεί να μας χαλαρώσει σημαντικά και να μας γεμίσει ενέργεια. Σωστή διατροφή και άσκηση Η φροντίδα του εαυτού αρχίζει με την τροφή και την κίνηση. Συχνά συγχέουμε την διατροφή και την άσκηση με την δίαιτα και την απώλεια βάρους, αυτοφροντίδα όμως δεν σημαίνει περιορισμός. Σημαίνει αγαπώ το σώμα μου, του παρέχω επαρκή θρεπτική τροφή, δεν το τιμωρώ. Τρώω υγιεινά, αλλά ακούω τις ανάγκες του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την καλή διάθεση, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και μας ανακουφίζει από το άγχος. Ακόμα, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας, ο οποίος πολύ συχνά διαταράσσεται από το στρες και το άγχος. Προσωπική υγιεινή Η προσωπική υγιεινή είναι συχνά το πρώτο πράγμα που αμελεί το άτομο όταν δεν αισθάνεται καλά ψυχολογικά. Κι όσο την αμελεί, τείνει να αισθάνεται χειρότερα. Είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάει. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να αφιερώνουμε λίγο έστω από τον χρόνο μας μέσα στην ημέρα για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ντους. Το νερό, τα αρώματα και το τελικό αποτέλεσμα θα έχουν άμεση επιρροή στη διάθεσή μας.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι αυτοφροντίδα σε μια από τις πιο έμπρακτες μορφές της. Κι αυτό γιατί προάγει την ευεξία και την ψυχική υγεία του ατόμου, το βοηθά να καταπολεμήσει το στρες, τα αρνητικά συναισθήματα και τις παρορμήσεις του, δίνοντας έμφαση στο χτίσιμο νέων, υγιών συνηθειών. Είναι η ώρα εκείνη της εβδομάδας που αφιερώνουμε αποκλειστικά στον εαυτό μας και πουθενά αλλού.


Τι άλλο μπορώ να κάνω;





Όσα συζητήσαμε παραπάνω είναι μια πολύ καλή αρχή για να δείξεις στον εαυτό σου την αγάπη που αξίζει. Για ορισμένους ανθρώπους, είναι και τα μόνα που χρειάζονται ποτέ.

Όμως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και συνεπώς δίνει στην αυτοφροντίδα ένα διαφορετικό, προσωπικό νόημα.

Πράξη αυτοφροντίδας μπορεί να είναι το να κρατάς ημερολόγιο. Να βάζεις στόχους και να προσπαθείς γι’ αυτούς. Να επενδύεις στις προσωπικές/κοινωνικές σου σχέσεις και να βρίσκεις χρόνο γι’αυτές. Να προσπαθείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου.

Αυτοφροντίδα είναι να αποζητάς την ψυχική ηρεμία, μακριά από άτομα και συνθήκες που γνωρίζεις ότι σου πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα. Να βάζεις, δηλαδή, τα όριά σου. Να βρίσκεις χρόνο για τα χόμπι σου ή να καταλαβαίνεις πότε πρέπει να αποτραβηχτείς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Με άλλα λόγια, αυτό που έχει σημασία στην αυτοφροντίδα είναι να βρίσκεις μέσα στον χρόνο που τρέχει κάποιες στιγμές για σένα. Και όταν δεν τις βρίσκεις, να τις φτιάχνεις. Αυτοφροντίδα είναι ακόμα και να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου κι ας μην υπάρχει πάντοτε ο χρόνος να φροντίσεις για αυτές. Να θυμάσαι, δηλαδή, ότι έχει και ο εαυτός σου προτεραιότητα και αυτό είναι απολύτως θεμιτό.

46 views0 comments
bottom of page