top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Καιρός για αλλαγή: Θέτοντας νέους στόχους μετά το καλοκαίρι

Καθώς το καλοκαίρι δίνει τη σκυτάλη του στο φθινόπωρο, πολλοί και πολλές από εμάς πιάνουμε τον εαυτό μας να αναλογίζεται το διάστημα που πέρασε. Η αρχή του φθινοπώρου σηματοδοτεί για τους περισσότερους ανθρώπους μια περίοδο όπου η χαλάρωση και οι εμπειρίες των διακοπών γίνονται μια όμορφη ανάμνηση. Πέρα όμως από τις εμφανείς αλλαγές στην καθημερινότητα που έρχονται με την επιστροφή στη ρουτίνα, ο Σεπτέμβριος και εν γένει η μεταβατική αυτή περίοδος από την καρδιά της μιας εποχής στην άλλη, συνιστά μια εξαιρετικά ιδιαίτερη ευκαιρία για αυτοβελτίωση, μέσα από τη στοχοθεσία για τη νέα… σεζόν.

Στον κόσμο της ψυχολογίας, αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια σύμπτωση.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δαμάσει κανείς το κύμα της μετάβασης και της ανανέωσης.


Η δύναμη της εναλλαγής των εποχών

Οι ζωές μας συχνά ακολουθούν μοιραία τον ρυθμό των εποχών. Το καλοκαίρι είναι περισσότερο συσχετισμένο με τη διασκέδαση, την χαλάρωση και κυρίως το διάλειμμα από την κανονικότητα. Ωστόσο, όσο αυτό ξεθωριάζει, αναδύεται μια σχεδόν ενστικτώδης αίσθηση αλλαγής.

Η μετάβαση αυτή πυροδοτεί μια επιθυμία για προσωπική εξέλιξη, που θυμίζει λίγο ή πολύ τα δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους και προετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Όσον αφορά την ψυχολογία μας, αυτή η αλλαγή της εποχής μας προσφέρει ένα φυσικό σημείο καμπής, μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε πού βρισκόμαστε και προς τα πού θέλουμε να πάμε. Η τάση να θέτουμε νέους στόχους για τη σεζόν που έρχεται, αντανακλά μια βαθύτερη ανάγκη για εξέλιξη και πρόοδο.


“Και γιατί να περιμένεις το τέλος του καλοκαιριού…;”


Είναι κάτι που αναρωτιούνται και εκφράζουν πολλοί άνθρωποι, σωστά; Κάθε περίοδος είναι κατάλληλη να θέσουμε νέους στόχους, και το φθινόπωρο μάλιστα είναι κοντά στο τέλος του έτους. Η άποψη αυτή έχει μια δόση αλήθειας, αλλά αγνοεί το εξής παράδοξο.

Η έναρξη μιας χρονιάς και η στοχοθεσία ή οι προσδοκίες γι’ αυτή, κουβαλούν μαζί τους ένα μεγάλο φορτίο πίεσης για ορισμένους ανθρώπους, που τείνουν να θέτουν πιο αυστηρούς, μη ρεαλιστικούς στόχους και να απογοητεύονται κατά συνέπεια πιο βαθιά αν αποτύχουν.

Οι μετά-καλοκαιρινοί στόχοι, όμως, συχνά μας επιτρέπουν να είμαστε πιο κατανοητικές και κατανοητικοί απέναντι στους εαυτούς μας και τίθενται έχοντας τη ρίζα τους στην προσωπική μας περισυλλογή και στην ειλικρινή μας επιθυμία να προχωρήσουμε μπροστά.

Προσπαθούμε να αλλάξουμε επειδή το θέλουμε, επειδή έχουμε κάπως φυσιολογικά οδηγηθεί σε αυτό, και όχι επειδή αισθανόμαστε μιαν αόρατη πίεση να το πράξουμε.


Είναι πιο αποτελεσματικό να θέτουμε στόχους μετά το καλοκαίρι;


Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που βοηθούν η αλήθεια είναι: ➻ Για αρχή, έχουμε ενέργεια και φορτισμένες μπαταρίες. Μετά από τις διακοπές, τείνουμε να αισθανόμαστε περισσότερο ξεκούραστοι/ες σωματικά και πνευματικά και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προσεγγίσουμε τους νέους στόχους μας με όρεξη, ενθουσιασμό και ζωντάνια. ➻ Το καλοκαίρι μας άφησε χώρο για περισυλλογή. Όπως και να επέλεξε καθένας να περάσει τις διακοπές του, είναι μάλλον σίγουρο πως “έριξε” ρυθμούς και είχε περισσότερες ευκαιρίες για ενδοσκόπηση. ➻ Η μετάβαση είναι, όπως είπαμε, και φυσική. Το πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο αντικατοπτρίζει τον φυσικό κύκλο της ζωής, συμπαρασύροντας και τους ανθρώπους σε ένα ταξίδι αναζήτησης και ανανέωσης. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε πιο επιτεύξιμους στόχους; Αφού κατανοήσουμε τη δύναμη των… μετα-καλοκαιρινών στόχων, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη αυτή στο έπακρο.


Αναλογίσου το καλοκαίρι σου Είναι σημαντικό να παίρνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτούμε σε βάθος τις καλοκαιρινές μας εμπειρίες. Τι απολαύσαμε; Τι αποφασίσαμε πως πρέπει να αλλάξει στη ζωή μας;


Θέσε συγκεκριμένους στόχους Όσο πιο ξεκάθαρος και “μετρήσιμος” είναι ένας στόχος, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να φτάσουμε σε αυτόν. Ένα πολύ μικρό παράδειγμα… Αντί να πει κανείς: “Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο φέτος”, είναι προτιμότερο να πει: “Θέλω να γυμνάζομαι δυο ώρες την εβδομάδα”.

Προτεραιοποίησε τους στόχους Δεν είναι όλοι το ίδιο σημαντικοί. Δώσε βάση σε τομείς που χρειάζονται πραγματική και αμεσότερη βελτίωση. Μην ξοδεύεις την ενέργειά σου άσκοπα.

Φτιάξε ένα πλάνο Ένας στόχος αποτελείται από πολλά, μικρά βήματα που πρέπει να κάνεις. Κάνε μια καταγραφή και πραγματοποίησε ένα τη φορά! Αναζήτησε στήριξη Μοιράσου το ταξίδι σου με κοντινούς ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Εναλλακτικά, αναζήτησε έναν/μια ειδικό ψυχικής υγείας και βάλε τις απαραίτητες βάσεις για την αλλαγή. Γιόρτασε την επιτυχία Δώσε στον εαυτό σου τα credits που του αξίζει. Κάθε επίτευγμα, μικρό ή μεγάλο, είναι σημαντικό και οφείλεις να το αναγνωρίσεις.



Η περίοδος μετά το καλοκαίρι είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για ανασυγκρότηση. Τώρα, το ξέρεις. Και μπορείς να αγκαλιάσεις την εποχή που αλλάζει. Γιατί είναι ο καταλύτης για μια θετική αλλαγή στη ζωή σου.

Για τη θετική αλλαγή που θέλεις.

304 views0 comments
bottom of page