top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Mobbing στην εργασία: Γνωρίζεις τι είναι;

Τελειώνοντας το σχολείο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως αφήνουν πίσω επιτέλους το bullying και την παρενόχληση. Μετά, όμως, έρχεται η δουλειά.


Τι είναι το mobbing


Ο όρος mobbing είναι κοινωνιολογικός και πηγάζει από την αγγλική λέξη mob, που έχει την έννοια του περικυκλώνω μαζικά ή παρενοχλώ.

Χρησιμοποιούμε τον όρο mobbing (ή αλλιώς ηθική παρενόχληση) για να περιγράψουμε κάθε καταχρηστική συμπεριφορά εντός του χώρου εργασίας. Η συμπεριφορά αυτή, μπορεί να εκδηλώνεται με πράξεις ή και λόγια.


Σε αντίθεση με το bullying, το mobbing δεν επικεντρώνεται στη σωματική βία, αλλά έχει ως στόχο την ψυχολογική ταπείνωση και το σπάσιμο του ηθικού του θύματος, μέσα από εξευτελιστικές συμπεριφορές, άνιση μεταχείριση, ψυχολογική βία, προσβολές, κουτσομπολιό και απομόνωση, ανάθεση μεγάλου όγκου δουλειάς με σκοπό την εξώθηση σε λάθη ή και η αφαίρεση καθηκόντων με σκοπό τον εξαναγκασμό σε παραίτηση κ.ο.κ.


Mobbing: Ποια είναι τα συχνότερα θύματα;


Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να πέσει θύμα ηθικής παρενόχλησης στην εργασία. Eίναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο προφίλ παρενοχλητή, κυρίως επειδή τα κίνητρα πίσω από την ηθική παρενόχληση μπορεί να διαφέρουν.


Ορισμένες έρευνες, έχουν δείξει πως οι παρενοχλητές επιλέγουν το στόχο τους επειδή διαφέρει από τους υπόλοιπους, σε επίπεδο φύλου, καταγωγής, σεξουαλικής προτίμησης, εξωτερικών χαρακτηριστικών κ.ο.κ.

Σε άλλες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί πως τα θύματα είναι άτομα ευγενικά, που αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή οι παρενοχλητές γνωρίζουν πως δύσκολα τα θύματα αυτά θα αντιδράσουν με άσχημο τρόπο στο mobbing.


Κάτι ακόμα που σίγουρα φαίνεται να παίζει τον ρόλο του, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα θύματα στις αρχικές απόπειρες για mobbing. Αν ο/η εργαζόμενος/η είναι σε θέση να αναγνωρίσει πως υφίσταται bullying και υπερασπιστεί τον εαυτό του/της, είναι πιθανό να ανακόψει το φαινόμενο από νωρίς.


Η ηθική παρενόχληση παρατηρείται έντονα σε εταιρείες και οργανισμούς με κακή οργάνωση, καθώς και σε επαγγέλματα στα οποία δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανέλιξης. Η κρίση και η επισφάλεια δημιουργούν πολλές φορές την τέλεια συνθήκη για να ευδοκιμήσει το mobbing, καθώς τα εργαζόμενα άτομα πολλές φορές δεν αντιδρούν από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους.


Το mobbing μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες κατευθύνσεις και μορφές:


α) Κάθετη

Είναι η πιο συχνή περίπτωση, όπου ο προϊστάμενος χρησιμοποιεί την εξουσία του για να επιβληθεί σε υφιστάμενο/α άτομο/α.


β) Οριζόντια

Αναφέρεται στην παρενόχληση μεταξύ συναδέλφων και μπορεί να πυροδοτείται από τον ανταγωνισμό ή και από προσωπικές εμπάθειες.


γ) Ανιούσα

Σπάνια περίπτωση. Πρόκειται για την παρενόχληση του προϊσταμένου από ένα ή περισσότερα υφιστάμενα άτομα.


Τι μπορείς να κάνεις αν υφίστασαι mobbing;


H ηθική παρενόχληση είναι ζήτημα σοβαρό που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία και τον οργανισμό του θύματος, από διαταραχές στον ύπνο, άγχος και θυμό μέχρι κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και βίαιες τάσεις. Το mobbing στην εργασία είναι εξοργιστικό και φέρνει το θύμα μπροστά σε αδιέξοδα. Αν υφίστασαι mobbing, θυμήσου πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων το έχει επίσης βιώσει. Αν δυσκολεύεσαι να αφήσεις την συγκεκριμένη δουλειά, είναι σημαντικό να μιλήσεις με άτομα που εμπιστεύεσαι και να αναζητήσεις εκεί στήριξη. Η νομική οδός, είναι πάντοτε μία από τις επιλογές σου κι ένα αρμόδιο άτομο μπορεί να σε κατευθύνει σχετικά. Μια καλή λύση, αν βιώνεις παρενόχληση στο εργασιακό σου περιβάλλον, θα ήταν ενδεχομένως να απευθυνθείς σε έναν/μια ειδικό ψυχικής υγείας, που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα, επενδύοντας στο χτίσιμο της αντοχής και της ψυχικής ηρεμίας.


1,598 views0 comments
bottom of page