H επίσκεψη σε ψυχολόγο δεν είναι πάντοτε μια εύκολη απόφαση. Είναι όμως μια γενναία απόφαση. Παρακάτω θα βρεις μια μικρή λίστα με όλα όσα πρέπει να περιμένεις από την πρώτη συνεδρία σου.
Ο ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής θα σου κάνει ορισμένες ερωτήσεις
O νέος σου ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής, θα θελήσει να μάθει μερικά πρώτα πράγματα για εσένα. Γι’ αυτό και θα σε ρωτήσει τι είναι αυτό που σε ώθησε στην ψυχοθεραπεία. Θα σε ρωτήσει επιπλέον κάποια πράγματα για τις ανησυχίες σου, τις συνθήκες της ζωής σου και για την οικογένεια ή το παρελθόν σου. Είναι πιθανό, ακόμα, να συζητήσετε αν έχεις δοκιμάσει ξανά στο παρελθόν να κάνεις θεραπεία ή τι στόχο θέλεις να πετύχεις μέσα από αυτή.
Κατά τη διάρκεια των αρχικών επισκέψεων στον ψυχοθεραπευτή μας είναι λογικό να μην αισθανόμαστε άνετα να μιλήσουμε αμέσως για ορισμένα πράγματα. Αυτό είναι απολύτως εντάξει. Η θεραπεία γίνεται με σκοπό να σε ωφελήσει και τα όρια που θα θέσεις στην επικοινωνία σου είναι απολύτως σεβαστά. Το σημαντικότερο είναι να αισθάνεσαι άνεση και όχι φόβο ή άγχος.
Ίσως σε βοηθήσει να κάνεις κι εσύ ορισμένες ερωτήσεις
Κατά τη διάρκεια της πρώτης (ή οποιαδήποτε άλλης) συνεδρίας, ίσως το να κάνεις κι εσύ μερικές ερωτήσεις αποβεί βοηθητικό. Οι ερωτήσεις σου μπορεί να αφορούν είτε τον ίδιο τον ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή σου, είτε την προσέγγιση που ακολουθεί.
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι αρκετές (συστημική, γνωσιακή-συμπεριφορική, art therapy κ.ο.κ) και το να γνωρίζεις σε τι ειδικεύεται ο ειδικός ψυχικής υγείας που έχεις επιλέξει, θα σε προετοιμάσει για όσα πρέπει να περιμένεις από την διαδικασία της θεραπείας και θα σε βοηθήσει να αισθανθείς περισσότερη σιγουριά και άνεση.
Ο θεραπευτής σου δεν θα σε κρίνει
Δεν χρειάζεται να παρουσιάσεις μια “τέλεια” εικόνα ή να “φιλτράρεις” όσα σκέφτεσαι και λες. Το παν στην θεραπεία είναι η ειλικρίνεια, τόσο απέναντι στον ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή σου όσο και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό σου. Ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να παίξει το ρόλο του κριτή, αλλά για να σε ακούσει, να σε καταλάβει και να σε καθοδηγήσει. Η θεραπευτική διαδικασία συνιστά μια πρόκληση και είναι πολύ λογικό να νιώθεις ευάλωτος/ευάλωτη -ίσως γι’ αυτό άλλωστε να θέλεις να ξεκινήσεις θεραπεία. Θα βοηθήσει να σκέφτεσαι ότι μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου υπάρχει απόρρητο. Ο θεραπευτής σου δεν θα μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες για εσένα χωρίς την άδειά σου. Η εμπιστευτικότητα αυτή μπορεί μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις να “σπάσει” (στην περίπτωση π.χ. που νιώσει πως ίσως πρόκειται να βλάψεις τον εαυτό σου ή κάποιο άλλο πρόσωπο). Αν έχεις απορίες σχετικά με το ζήτημα της εμπιστευτικότητας, μπορείς φυσικά να τις μοιραστείς άφοβα με τον θεραπευτή σου.
Μια επίσκεψη μόνο δεν αρκεί
Eκτός από το άγχος για την πρώτη σου συνεδρία, είναι πιθανό να αισθάνεσαι και ενθουσιασμό. Επιτέλους, θα σταθείς απέναντι στα ζητήματα που σε ταλαιπωρούν και είσαι πρόθυμος/πρόθυμη να νιώσεις καλύτερα και να προχωρήσεις μπροστά. Η διάθεση αυτή μας βοηθά κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας και παρέχει κίνητρο να συνεχίσουμε. Όμως ενδέχεται να κρύβει και τον κίνδυνο μιας μικρής απογοήτευσης μετά την πρώτη συνεδρία.
Η ψυχική υγεία είναι ένα σύνθετο ζήτημα και η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να προσφέρει κάποια γρήγορη και άμεση λύση. Όπως τα συμπεριφορικά μοτίβα και τα προβλήματα παίρνουν καιρό να αναπτυχθούν, έτσι και η κατανόηση και η διαχείρισή τους χρειάζονται χρόνο για να αρχίσουν να συμβαίνουν. Η λέξη-κλειδί της θεραπείας, όμως, είναι η πρόοδος. Η θεραπεία είναι μια διαδρομή που απαιτεί αργό και σταθερό βηματισμό. Και αξίζει τον κόπο.
Comments