top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Τοξική θετικότητα: Τι είναι και ποιους κινδύνους κρύβει;

Η τοξική θετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση των αρνητικών συναισθημάτων των ατόμων και να τα ωθήσει στην απομόνωση.


Τι είναι η τοξική θετικότητα;


Τοξική θετικότητα (ή θετική τοξικότητα) είναι κάποιου είδους εμμονή με τη θετική σκέψη. Είναι η πεποίθηση πως τα άτομα πρέπει πάντοτε να βρίσκουν τη θετική πλευρά των καταστάσεων ακόμα και όταν αυτές είναι βαθύτατα τραγικές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί τα άτομα να επιβάλλουν την τοξική αυτή θετικότητα στον εαυτό τους. Σε άλλες, μπορεί η θετική τοξικότητα να προκύπτει μετά από πιέσεις του περίγυρου.


Γιατί είναι επικίνδυνη η τοξική θετικότητα;


Μια θετική στάση απέναντι στη ζωή δεν είναι κατακριτέα. Ωστόσο, τα άτομα που πιστεύουν πως πρέπει συνεχώς να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων και να δηλώνουν ακούραστα, απτόητα και χαρούμενα, είναι πιθανό να παραβλέψουν ζητήματα ψυχικής υγείας ή να αγνοήσουν σοβαρά προβλήματα και καταστάσεις.

Ομοίως, τα άτομα που κατά κάποιο τρόπο απαιτούν από άλλους και άλλες να σκέφτονται μονίμως θετικά, τείνουν να μην παρέχουν επαρκή υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα και να περιθωριοποιούν τους ανθρώπους που βιώνουν μια άσχημη κατάσταση.


Η τοξική θετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε:


Παράβλεψη επιβλαβών καταστάσεων

Η αισιοδοξία, η συγχώρεση και η θετική προκατάληψη ωθούν συχνά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, φερ ειπείν, να παραμένουν με τους συντρόφους τους, υποτιμώντας τη βαρύτητα μιας κακοποιητικής σχέσης.


Υποτίμηση μιας απώλειας


Μια απώλεια είναι φυσικό να προκαλεί πόνο και λύπη σε ένα άτομο. Όταν το άτομο αυτό γίνεται συνεχώς αποδέκτης παροτρύνσεων “να προχωρήσει παρακάτω” ή “να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων”, μπορεί να αισθανθεί πως οι γύρω του δεν ενδιαφέρονται για την απώλειά του και για τον τρόπο που νιώθει.


Ζητήματα επικοινωνίας


Η τοξική θετικότητα ωθεί τα άτομα να παραβλέπουν τις προκλήσεις των σχέσεων και να εστιάζουν μόνο στα θετικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα ουσιαστικής επίλυσης προβλημάτων εντός των σχέσεων.


Απομόνωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση


Τα άτομα που αισθάνονται πως πρέπει να παραμένουν συνεχώς θετικά, είναι πιθανό να νιώθουν ντροπή για τα συναισθήματά τους και να απομονώνονται, αποφεύγοντας να ζητήσουν βοήθεια. Επιπλέον, όταν ο περίγυρος τα πιέζει να σκεφτούν θετικά και να νιώσουν χαρούμενα και αυτά δεν τα καταφέρνουν, συχνά έρχονται αντιμέτωπα με μια γενικότερη αίσθηση αποτυχίας και ανικανότητας.


Παραδείγματα της τοξικής θετικότητας

Συχνά, οι πράξεις και τα λεγόμενά μας, μπορεί να κουβαλούν ένα μικρό ή μεγαλύτερο φορτίο τοξικής θετικότητας. Με ποιο τρόπο λοιπόν, ενδέχεται -ακόμα και άθελά μας- να καλλιεργήσουμε (ή να ενισχύσουμε) ένα κλίμα τοξικής θετικότητας;

  • Λέγοντας σε μια μητέρα που έχασε το παιδί της πως “τουλάχιστον αυτή μπορεί να κάνει παιδιά”

  • Απαξιώνοντας το βίωμα ενός ανθρώπου λέγοντας πως “θα μπορούσε να είναι και χειρότερα”

  • Διαβεβαιώνοντας ένα άτομο μετά από μια καταστροφή ή ένα δυσάρεστο γεγονός πως “όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο”

  • Συμβουλεύοντας κάποιον ή κάποια που θρηνεί να εστιάσει στα όμορφα πράγματα που έχει στη ζωή του/της

  • Θεωρώντας πιο δυναμικά τα άτομα που δεν μοιράζονται τα συναισθήματά τους και δείχνουν να έχουν πάντα θετική σκέψη

Τελικά, είναι κακό να βλέπω τα πράγματα θετικά;

Η θετική σκέψη παρέχει αναμφισβήτητα κάποια οφέλη, ειδικά όταν συνοδεύεται από ουσιαστική ενθάρρυνση και στήριξη από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ωστόσο, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί μονίμως να σκέφτεται θετικά και να νιώθει χαρά. Η γκάμα των συναισθημάτων μας είναι ευρεία και το να βιώνουμε και να διαχειριζόμαστε κάθε ένα από αυτά είναι σημαντικό για την καλή ψυχοσωματική μας κατάσταση. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για όσα νιώθουμε αλλά και να μάθουμε να ακούμε, χωρίς να κατακρίνουμε και χωρίς να αισθανόμαστε πως πρέπει να βρούμε απαραίτητα κάτι θετικό να απαντήσουμε. Η θλίψη, το πένθος, το άγχος, ο φόβος, τα αρνητικά και δύσκολα συναισθήματα, είναι όλα μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Και υπάρχει πάντοτε ένας καλύτερος τρόπος να τα προσεγγίσουμε.


3,345 views0 comments
bottom of page