top of page
Search
Writer's pictureMastrokalou Xenia

Τελειομανία: Ορισμός, Αίτια και Τρόποι Αντιμετώπισης

Όταν είναι υγιής, λειτουργεί σαν κίνητρο και οδηγεί στην επιτυχία.

Όταν δεν είναι, συντελεί σε σημαντικό βαθμό σε μια δυστυχισμένη ζωή, γεμάτη άγχος.

Τι σημαίνει, όμως, στ΄αλήθεια να είναι κάποιος άνθρωπος τελειομανής;


Τελειομανία: Ορισμός και πιθανά αίτια

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ορίζει την τελειομανία ως την τάση να απαιτούμε από τους άλλους ή τον εαυτό μας ένα υπερβολικά υψηλό -ή και άψογο- επίπεδο απόδοσης, μεγαλύτερο από ό,τι απαιτεί η εκάστοτε κατάσταση. H τελειομανία μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος, τις διατροφικές διαταραχές ή και με άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας. Η τελειομανία οφείλεται κυρίως σε εσωτερικού τύπου πιέσεις, όπως φερ ειπείν την επιθυμία για αποφυγή της αποτυχίας ή της σκληρής κριτικής από τους άλλους. Η τελειομανία έχει και μια κοινωνική πτυχή, αν σκεφτούμε πως τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια αύξηση της τάσης προς αυτήν -ο επαγγελματικός ανταγωνισμός και όχι μόνο, έχει παίξει τον δικό του ρόλο, ενώ τα social media και η αψεγάδιαστη εικόνα που παρουσιάζουν, πυροδοτεί βλαπτικές συγκρίσεις, που μας αφήνουν να αισθανόμαστε ανεπαρκείς.



Τα τρία πρόσωπα της τελειομανίας


Η τελειομανία εκφράζεται σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις και μπορεί να είναι προσανατολισμένη στον εαυτό μας ή στους άλλους ανθρώπους.

Ακόμα, μπορεί να εκφραστεί και σαν μια μορφή κοινωνικής πίεσης της οποίας εμείς γινόμαστε οι αποδέκτες.

Αυτό, ονομάζεται κοινωνικά υπαγορευμένη τελειομανία.



Τελειομανία: Τα βασικά χαρακτηριστικά της


Ένας τελειομανής άνθρωπος, θα μπορούσαμε να πούμε, πως γενικά ασπάζεται τη λογική “Όλα ή τίποτα”.

Αν δεν μπορεί να αισθανθεί σίγουρος για το αποτέλεσμα, δεν θα μπει στον κόπο να προσπαθήσει. Οι τελειομανείς δεν επιτρέπουν λάθη στους εαυτούς τους και στους άλλους ανθρώπους, πολλές φορές εντοπίζουν μάλιστα λάθη και παραλείψεις που οι υπόλοιποι αδυνατούν να αντιληφθούν.

Η επιθυμία να τα κάνουν όλα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αυτόν δηλαδή που θεωρούν βέλτιστο, μπορεί να τους αποθαρρύνει και να τους απογοητεύσει βαθιά όταν δεν τα καταφέρουν. Η σκληρή κριτική δεν λείπει ποτέ -όπως ούτε και τα μη ρεαλιστικά στάνταρ.


Η τελειομανία επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής.

Στον εργασιακό χώρο, στη σχολή ή στις προσωπικές μας σχέσεις, οι υπερβολικές απαιτήσεις και τα υψηλά στάνταρ που θέτουμε ή μας επιβάλλονται, δημιουργούν μεγάλη πίεση και άγχος, αλλά και αισθήματα ανεπάρκειας, ανασφάλειας και αποτυχίας.

Σε επίπεδο προσωπικής εμφάνισης, η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές ή υπερβολές στην άσκηση.



Πώς μπορώ να ξεπεράσω την τελειομανία μου;


Θα περίμενε κανείς η τελειομανία να έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές μας -κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει ελάχιστα.

Αν είσαι τελειομανής, τότε υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να σε βοηθήσουν.


‣ Μάθε να την αναγνωρίζεις

Πάρε λίγο χρόνο να παρατηρήσεις τα μοτίβα της συμπεριφοράς σου που σχετίζονται με την τελειομανία. Ίσως κιόλας σε βοηθήσει να τα καταγράφεις.


‣ Προσπάθησε να εστιάζεις στα θετικά

Ένας τελειομανής άνθρωπος τείνει να βλέπει τις αρνητικές πλευρές της δουλειάς του, της ζωής του ή των σχέσεών του. Είναι σημαντικό, όμως, να μην παραβλέπει τα θετικά.


‣ Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει λάθη

Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, κάνοντας ένα λάθος θα αντιληφθείς πως δεν έφερε μαζί του το τέλος του κόσμου. Τα λάθη πάντα είναι ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη.


‣ Άφησε έξω από τη ζωή σου τις κακές επιρροές

Περιορίζοντας τον χρόνο που ξοδεύουμε στα social media και κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τους ανθρώπους που περισσότερο μας δημιουργούν στρες, παρά μας βοηθούν, είναι πιθανό να αισθανθούμε καλύτερα και πιο σίγουροι με τον εαυτό μας.


‣ Δοκίμασε ψυχοθεραπεία

Οι άνθρωποι που προσπαθούν συνεχώς για την τελειότητα και αισθάνονται ανεπαρκείς και αποτυχημένοι, μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά από την ψυχοθεραπεία και να καταφέρουν τελικά να διαχειριστούν την υπερβολικά σκληρή αυτοκριτική αλλά και την κριτική τρίτων.



Η καλύτερη στιγμή, άλλωστε, να αρχίσουμε να ζούμε όπως επιθυμούμε, είναι τώρα.

9 views0 comments

Comments


bottom of page