Αν και μια αποβολή συνιστά αρκετά συχνό φαινόμενο, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πλήρως πόσο τραυματική μπορεί να είναι για το άτομο που τη βίωσε.
Ως αποβολή ορίζουμε την απώλεια εγκυμοσύνης μέσα στο διάστημα των πρώτων 24 εβδομάδων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει 1 στις 4 γυναίκες. Παρά τη συχνότητά των αποβολών, επικρατεί μια μεγάλη σιωπή γύρω από αυτές, που βυθίζει τα άτομα στη στεναχώρια, στη μοναξιά, στον πόνο και στα ενοχικά αισθήματα.
Πένθος της Αποβολής: Υπάρχει στ΄αλήθεια;
Το πένθος της αποβολής είναι μια καθόλα υπαρκτή κατάσταση που όμως σπανίως συζητιέται ανοικτά. Μετά την απώλεια μιας εγκυμοσύνης, οι γυναίκες κυρίως, αναμένεται να επιστρέψουν στις ζωές τους σαν να μην συνέβη τίποτα. “Θα κάνεις άλλο”, τους λένε. “Θα προσπαθήσεις ξανά”. Δεν τους αφήνεται χώρος να θρηνήσουν την απώλειά τους, συχνά το κάνουν σιωπηρά και χωρίς συναισθηματική στήριξη.
Πώς βιώνεται συναισθηματικά μια αποβολή;
Κάθε άτομο που αποβάλλει, μπορεί να έχει διαφορετική αντίδραση σε μιαν αποβολή, με τη βαθιά θλίψη να είναι μια από τις πιο συχνές. Το πένθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην περίπτωση μιας προχωρημένης εγκυμοσύνης, όταν ήδη έχουμε αρχίσει να αισθανόμαστε το μωρό να κινείται ή όταν έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τον ερχομό του.
Εξίσου δύσκολη όμως μπορεί να είναι και μια απώλεια εγκυμοσύνης στο αρχικό της στάδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται τον δεσμό με το μωρό τους από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα η απώλειά του να προκαλεί μεγάλη θλίψη.
Εκτός από τη στεναχώρια και το αίσθημα πένθους, ένα άτομο που έχει αποβάλλει είναι πιθανό να αισθάνεται εξάντληση, θυμό, άγχος, μοναξιά και ενοχές.
Μπορεί να έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό ή και προβλήματα στον ύπνο.
Πένθος της Αποβολής: Συχνά χαρακτηριστικά
Η αλήθεια είναι πως κάθε άνθρωπος θρηνεί την απώλειά του με διαφορετικό τρόπο -άλλωστε δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να θρηνούμε.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που απαντώνται συχνά στις περιπτώσεις πένθους της αποβολής:
α) Θα κατηγορήσεις τον εαυτό σου
Τα άτομα που αποβάλλουν αισθάνονται ενοχές. Νιώθουν πως έχασαν την εγκυμοσύνη τους από δικό τους λάθος και ότι δεν φρόντισαν αρκετά γι’ αυτή. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι περισσότερες αποβολές οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες. Εσύ, δεν έκανες τίποτα λάθος.
β) Θα περάσεις από όλα τα στάδια του πένθους
Από το σοκ, στον πόνο και τελικά στην αποδοχή, με ενδιάμεσες στάσεις και ενδεχομένως κάποιες υποτροπές. Να θυμάσαι πως ήταν μια πραγματική απώλεια κι έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι.
γ) Ο/η σύντροφός σου μπορεί να θρηνεί με διαφορετικό τρόπο
Στους τους ανθρώπους που αποβάλλουν, η θλίψη και η αναστάτωση είναι συνήθως πιο εμφανείς. Ο/η σύντροφός σου μπορεί να μην βιώνει την απώλεια όπως εσύ, ωστόσο σίγουρα είχε και σε αυτόν/αυτήν σημαντικό συναισθηματικό αντίκτυπο. Μιλήστε ανοιχτά και μοιραστείτε όσα αισθάνεστε, θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους δυο, ειδικά αν ο/η σύντροφός σου έχει αναλάβει έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο απέναντί σου και δεν εκφράζεται ανοιχτά.
δ) Ορισμένα πράγματα θα σου πυροδοτούν δυσάρεστα συναισθήματα
Μπορεί για λίγο να μην θες να βλέπεις μωρά. Να μην θες να ακούς για μωρά. Να μην νιώσεις όπως θα περίμενες όταν κάποιο φιλικό πρόσωπο σου ανακοινώσει τη δική του εγκυμοσύνη. Μπορεί όταν παρέλθει η υπολογισμένη ημερομηνία τοκετού σου, να αισθάνεσαι ξανά ευαλωτότητα ή στεναχώρια. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Και απολύτως αποδεκτό να πάρεις τις αποστάσεις εκείνες που θα σε προστατεύσουν, για όσο χρειαστεί -δεν θα σε κάνει χειρότερο άνθρωπο. Αντίθετα, αυτό θα είναι πολύ φροντιστικό για εσένα.
Όλα τα άτομα χρειάζονται συναισθηματική στήριξη όταν βιώνουν κάτι τόσο τραυματικό, όπως μια αποβολή.
Σε μερικά, μπορεί να αρκεί η στήριξη των φίλων ή των οικείων προσώπων. Μερικά άλλα μπορεί να χρειάζονται τη συνδρομή ενός/μιας ειδικού ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή επιλογή αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το αίσθημα πένθους, τη θλίψη και το άγχος ή αν αυτά επηρεάζουν τη λειτουργικότητά σου και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά σου.
Comments