top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Γιατί αποφεύγουμε την ψυχοθεραπεία;

Αν κι εσύ έχεις δεύτερες σκέψεις για την ψυχοθεραπεία, δεν είσαι μόνος-η. Γιατί, όμως, δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να κάνουμε την αρχή; Στην ιδέα και μόνο να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, ορισμένοι άνθρωποι τρομοκρατούνται ή δυσανασχετούν -κάθε ένας εξ αυτών για διαφορετικούς λόγους. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τις πιο συνήθεις δεύτερες σκέψεις που μας εμποδίζουν να κάνουμε αυτό το γενναίο βήμα που έχει τη δύναμη να μας αλλάξει τη ζωή.

“Καλύτερα να τα πω στους φίλους μου”

Η υποστήριξη από φίλους είναι αναντίρρητα ζωτικής σημασίας σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας -και όχι μόνο. Η θεραπεία, όμως, δεν έρχεται να αντικαταστήσει τη φιλία. Αντίστοιχα, η φιλία δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία, δεν παρέχει μόνο στήριξη, αλλά μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλά τις διάφορες πλευρές του εαυτού μας. Μια θεραπεύτρια ή ένας θεραπευτής έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως γι’ αυτό τον ρόλο και είναι συνήθως εκεί για να προσφέρει με συνέπεια και συνοχή μια διέξοδο προς μια άλλη, πιο προωθητική, προοπτική για την καθημερινότητά μας.


Δεν βοήθησε την πρώτη φορά

Eίναι πιθανό να μη νιώσεις αμέσως (ή και ποτέ) τη σύνδεση με ένα θεραπευτή ή μια θεραπεύτρια. Ενδεχομένως να μην σου ταίριαζε η προσέγγισή του/της. Κάθε επαγγελματίας ψυχικής υγείας είναι άνθρωπος με δική του, μοναδική προσωπικότητα κι έτσι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεις πως όλοι ή όλες θα σε απογοητεύσουν. Αξίζει να προσπαθήσεις ξανά.


Δυσκολευόμαστε με την ευαλωτότητα


Αυτή είναι ακριβώς και η μεγαλύτερη πρόκληση της ψυχοθεραπείας. Γι΄αυτό και είναι πολύ σημαντικό να βρεις έναν/μια επαγγελματία ψυχικής υγείας που να σε εμπνέει πραγματικά και να σου δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας, καθώς το κλειδί βρίσκεται ακριβώς στο να εμπιστευτείς τη διαδικασία. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι τα όρια τα βάζεις εσύ.


Φοβόμαστε ότι θα μας κρίνουν


Στόχος στη θεραπεία είναι να νιώσεις αποδοχή, όχι να αισθανθείς ότι κρίνεσαι.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μαθαίνουν από τα πρώτα τους βήματα πώς να ακούν ενεργά, με ανοιχτό μυαλό, χωρίς κριτική.

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο πιστέψεις πως ο θεραπευτής ή η θεραπεύτριά σου σε κρίνει, μη διστάσεις να το συζητήσεις μαζί του/της και να εκφράσεις τις ανησυχίες σου. Θα χαρεί να σε ακούσει και να σε καθησυχάσει.


Δεν θέλουμε να αποκαλυφθούν τα μυστικά μας


Η ψυχοθεραπεία παρέχει ένα ασφαλές μέρος, όπου μπορείς να εκφράσεις όσα σκέφτεσαι και νιώθεις, ακόμα κι αν ντρέπεσαι γι’ αυτά.

Το μέρος αυτό είναι ιερό και κάθε θεραπευτής-τρια οφείλει να το διαφυλάσσει απόλυτα, τηρώντας το απόρρητο.

Tο απόρρητο αυτό, επιτρέπεται να “σπάσει” μόνο στην περίπτωση που θεωρηθεί πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος να βλάψεις τον εαυτό σου ή κάποιο άλλο άτομο.


Μας τρομάζει το στίγμα


Το στίγμα αποθαρρύνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από το να απευθυνθεί σε έναν ψυχοθεραπευτή ή μια ψυχοθεραπεύτρια -ενώ μπορεί πραγματικά να το έχει ανάγκη.

Το πιο δύσκολο είναι να κάνεις το πρώτο τηλεφώνημα.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, θα αρχίσεις να νιώθεις πως έφυγε ένα βάρος από τους ώμους σου. Και αυτό είναι υπόσχεση.

Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην ψυχοθεραπεία. Μπορεί να αντιμετωπίζεις μια πολύ συγκεκριμένη διαταραχή ή απλά μερικές προκλήσεις στη ζωή σου. Δεν έχει σημασία.

Εδώ είσαι ευπρόσδεκτος-η.


Δεν νιώθουμε αρκετά σημαντικοί-ές


Είναι πολλοί οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι για να αναζητήσεις βοήθεια, πρέπει να αντιμετωπίζεις πραγματικά αβάσταχτα προβλήματα.

Ποιος, όμως, στ΄αλήθεια ορίζει το τι σημαίνει αβάσταχτο;

Τα όρια κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά και εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Εάν αισθάνεσαι πως ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, τότε καν’το.

Γιατί είσαι σημαντικός-ή. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες σου, εξίσου.

Και σου αξίζει να ζεις μια πιο όμορφη, πιο ανάλαφρη ζωή.

546 views0 comments
bottom of page