top of page
Search
  • Writer's pictureMastrokalou Xenia

Αναβλητικότητα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Όλοι και όλες αναβάλλουμε πράγματα μερικές φορές, ωστόσο οι χρόνια αναβλητικοί άνθρωποι, αποφεύγουν τις δύσκολες εργασίες ή ψάχνουν σκοπίμως περισπασμούς.

Η αναβλητικότητα τείνει συνήθως να υποδηλώνει δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τον αυτοέλεγχο. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.


Αναβλητικότητα: Ένας απλός ορισμός


Αναβλητικότητα είναι η σκόπιμη καθυστέρηση ή αναβολή μιας ενέργειας που πρέπει να γίνει. Πρόκειται για μια συστηματική αποφυγή καταστάσεων και υποχρεώσεων, και για μια συνεχή μετάθεση για… αύριο.

Η αναβλητικότητα εμπεριέχει και μια μορφή αυταπάτης. Τα αναβλητικά άτομα γνωρίζουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους, όμως το να αλλάξουν τη συνήθειά τους φαντάζει πολύ πιο δύσκολο από το να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν εμπρός τους.


Γιατί αναβάλλουμε πράγματα;


Η αναβλητικότητα πηγάζει από μια σειρά σκέψεων και συνηθειών. Κατά βάση όμως, ο λόγος για τον οποίο αναβάλλουμε ορισμένες δράσεις είναι επειδή πιστεύουμε πως δεν θα τις απολαύσουμε και θέλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τον εαυτό μας να δυσφορήσει. Ακόμα, αναβάλλουμε εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας ή της ανεπάρκειας.


Οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει ορισμένους παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η αναβλητικότητα. Οι παράγοντες αυτοί δεν είν’ άλλοι από την χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος, την έλλειψη οργανωτικότητας καθώς και τη δυσκολία να κινητοποιηθούμε ώστε να ολοκληρώσουμε εργασίες που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες.



Aναβλητικότητα δεν σημαίνει τεμπελιά


Τείνουμε συχνά να συγχέουμε την αναβλητικότητα με την τεμπελιά, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες.

Η αναβλητικότητα είναι μια ενεργή διαδικασία -επιλέγουμε να κάνουμε κάτι άλλο, αντί γι’ αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε. Η τεμπελιά, από την άλλη, υποδηλώνει απάθεια και απροθυμία.


Η αναβλητικότητα έχει να κάνει με την αγνόηση κάποιας δυσάρεστης υποχρέωσης και την προτίμηση μιας άλλης, πιο εύκολης και πιο ευχάριστης ασχολίας.

Ωστόσο, ακόμα και μικρά επεισόδια αναβλητικότητας μπορούν να μας προκαλέσουν ντροπή και ενοχές, να μειώσουν την παραγωγικότητά μας και να μας απομακρύνουν από τους στόχους μας.


Η χρόνια αναβλητικότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια κινήτρου, ακόμα και σε κατάθλιψη.



Τρόποι αντιμετώπισης της αναβλητικότητας


Η αναβλητικότητα είναι συνήθεια, ένα μοτίβο συμπεριφοράς βαθιά εγγεγραμμένο μέσα μας. Κι όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συνήθειες, έτσι και η αναβλητικότητα μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη και τελικά να αντιμετωπιστεί.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις αναγνωρίζοντας πως είσαι αναβλητικός/ή και -κυρίως, να συγχωρήσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό. Είναι αδύνατο να αφήσεις πίσω σου τέτοιου είδους συμπεριφορές χωρίς πρώτα να τις αγκαλιάσεις.


Δοκίμασε να δώσεις έμφαση στη δράση, όχι στην αποφυγή. Περιόρισε τους περισπασμούς, κλείνοντας το κινητό ή τον υπολογιστή. Επιβράβευσε τον εαυτό σου όταν ολοκληρώνεις μια δύσκολη δουλειά και παρατήρησε πόσο ωραία σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι. Τέλος, βάλε σαν στόχο να ξεκινάς πάντοτε με τις δυσκολότερες ή με τις λιγότερο ευχάριστες εργασίες. Έτσι, θα έχεις ολόκληρη την ημέρα να αφιερωθείς σε όσα πραγματικά απολαμβάνεις!

243 views0 comments
bottom of page