top of page
Search
Writer's pictureMastrokalou Xenia

Πότε πρέπει να αλλάξω ψυχοθεραπευτή-τρια;

Η σχέση με τον/την ψυχοθεραπευτή-τριά μας μπορεί να διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες σχέσεις μας, αλλά μοιράζονται κι οι δυο ένα κοινό:

Κάποιες φορές είναι απαραίτητη μια αλλαγή.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι έφτασε η ώρα;


Ας μιλήσουμε για την άνεση


Κάποιες φορές, οι άνθρωποι δεν μας κάνουν το απαραίτητο “κλικ”.

Μπορεί να μην ταιριάζουμε, ή να αισθανόμαστε πως ο άλλος άνθρωπος μας κατακρίνει.

Στην περίπτωση που ο άνθρωπος αυτός είναι ο/η ειδικός ψυχικής υγείας μας, είναι σημαντικό να μοιραστούμε τις σκέψεις μας αυτές.


Στον αντίποδα, είναι πιθανό να προκύψει και υπερβολικά μεγάλη άνεση. Σε μια θεραπευτική, όμως, σχέση, η σωστή δουλειά προϋποθέτει και σωστά χαραγμένα όρια.

Ιδανικά, στη σχέση με τον/την θεραπευτή-τριά μας, πρέπει να αισθανόμαστε αρκετή άνεση να ανοιχτούμε, όχι όμως στο βαθμό που η σχέση αυτή να θυμίζει φιλία -πρέπει να παραμένει επαγγελματική, με πολύ συγκεκριμένους στόχους.


Η πρόοδος στην ψυχοθεραπεία


Η θεραπεία είναι μια μακρά διαδικασία, συνήθως όμως έχει ξεκάθαρη γραμμή τερματισμού.

Αν και η πρόοδος στην ψυχοθεραπεία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ποσοτική έννοια, υπάρχουν τρόποι να ελέγξουμε αν προχωράμε πράγματι μπροστά.


Ο/η θεραπευτής-τρια μας κι εμείς, είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε μια κοινή αίσθηση του πλάνου και των στόχων μας. Σε μια θεραπευτική σχέση, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε ειλικρινείς συζητήσεις για όσα έχουμε κερδίσει -αλλά και για όσα δεν έχουμε ακριβώς καταφέρει.



Σοβαρές αμφιβολίες και προβληματισμοί


Τις περισσότερες φορές, προχωράμε σε επιλογή θεραπευτή-τριας, με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις μας. Κάποιες, όμως, συμπεριφορές και χειρισμοί συνιστούν ένδειξη πως κάτι δεν πηγαίνει όπως θα έπρεπε:


Ζητήματα απορρήτου

Στην ψυχοθεραπεία, εκτός πολύ συγκεκριμένων νομικών περιπτώσεων, πρέπει να τηρείται πάντοτε το απόρρητο. Αν έχουμε αμφιβολίες, είναι σημαντικό να το συζητήσουμε ανοιχτά.


Υπερβολικά συχνή επικοινωνία

Ο/η θεραπευτής-τριά μας, ίσως ξεπερνά κάποιο όριο όταν επικοινωνεί μαζί μας πολύ συχνά εκτός των προγραμματισμένων συνεδριών μας. Ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αποστάσεως θεραπείας, που βασιζόμαστε στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες και όρια που πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε.


Ελάχιστη επικοινωνία

Στον αντίποδα, όταν ένας/μια θεραπευτής-τρια δεν είναι συχνά διαθέσιμος/η, είναι ανησυχητικό. Οι θεραπευτές-τριες έχουν το ελεύθερο να ορίζουν πότε και πώς μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους εκτός συνεδριών. Αν παρόλα αυτά τηρούμε τους κανόνες αυτούς και δεν επιστρέφονται οι κλήσεις μας, ίσως είναι ώρα για αλλαγή.


Λοιπά ζητήματα διαχείρισης

Αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις συναντήσεις, αν ακυρώνονται συχνά ή διακόπτονται, ίσως πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους. Κάποιες περίοδοι μπορεί να είναι πιο δύσκολες, ή πιο απαιτητικές για τους/τις ειδικούς ψυχικής υγείας, αν όμως η ασυνέπεια παραμένει για καιρό, πρέπει να αναλογιστούμε αν η σχέση αυτή θα έχει την απαραίτητη σταθερότητα στο χρόνο.



Αλλαγή ψυχοθεραπευτή-τριας: Το μεγάλο βήμα


Η θεραπεία δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, αν όμως έχεις αποφασίσει πως χρειάζεσαι να απευθυνθείς σε άλλον/άλλη ειδικό, υπάρχουν ορισμένα βήματα να κάνεις.

Αρχικά, συζήτησέ το ανοιχτά μαζί του/της. Είναι περισσότερο προωθητικό η συνεργασία να λήξει με καλούς όρους. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε όσα σου δίδαξαν αυτοί οι λόγοι για αλλαγή, προκειμένου να καταλάβεις τι είναι αυτό που τελικά χρειάζεσαι ή αναζητάς.


Κάποιες φορές, το δυσκολότερο στη θεραπεία, είναι να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε. Γι’ αυτό, το να μην πετύχει η πρώτη προσπάθεια, μπορεί να είναι πράγματι απογοητευτικό.

Σε καμία περίπτωση, όμως, μη σκεφτείς ότι πρέπει να σταματήσεις.

Η αλλαγή θεραπευτή-τριας μπορεί να αποβεί μια διδακτική εμπειρία που θα σε εξελίξει και θα σε βοηθήσει πολύ στο θεραπευτικό σου ταξίδι!

83 views0 comments

Comments


bottom of page