Ιδιαίτερα κατά την πανδημία, η online ψυχοθεραπεία άρχισε να κερδίζει έδαφος.
Πώς ακριβώς λειτουργεί, όμως; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της;
Με τον όρο online ψυχοθεραπεία εννοούμε την εξ αποστάσεως πραγματοποίηση συνεδριών με έναν/μια ειδικό ψυχικής υγείας, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή μπορεί -πρακτικά- να συνδεθεί στο διαδίκτυο.
Online ψυχοθεραπεία: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;
Τα άτομα μπορεί να επιλέξουν τις online συνεδρίες για μια σειρά από λόγους.
Αρχικά, η online ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την δια ζώσης ψυχοθεραπεία.
Μέσω του διαδικτύου, η θεραπεία γίνεται προσβάσιμη σε ανθρώπους που μπορεί να ζουν σε απομακρυσμένα μέρη ή σε σημαντική απόσταση από τον/την ψυχοθεραπευτή-τριά τους αλλά και σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.
Η ψυχοθεραπεία online, ακόμα, προσφέρει στους θεραπευόμενους-ες δυνατότητες ευέλικτου προγραμματισμού, ενώ μια εξ αποστάσεως συνεδρία είναι πιθανό να έχει χαμηλότερο κόστος από μια δια ζώσης συνεδρία.
Τέλος, μέσω των online συνεδριών, μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να το βρίσκουν ευκολότερο να μιλήσουν ανοιχτά και η διαδικασία εν γένει μπορεί να προκαλεί λιγότερο άγχος στους θεραπευόμενους-ες.
Ορισμένα μειονεκτήματα της online ψυχοθεραπείας
Η online ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει αρκετά κοινά σημεία με την δια ζώσης ψυχοθεραπεία, η απόσταση, ωστόσο, καθώς και η φύση των διαδικτυακών συνεδριών, έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα.
Για αρχή, η online ψυχοθεραπεία ίσως να μην ενδείκνυται για περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών ασθενειών, με πιο σύνθετα ή πιο βαριά συμπτώματα.
Η απόσταση ίσως γεννήσει δυσκολίες επικοινωνίας στην περίπτωση -για παράδειγμα, μιας κρίσης ή ενός σοβαρού απροόπτου, όπου είναι απαραίτητη η παρέμβαση του/της ειδικού ψυχικής υγείας.
Το περιβάλλον στο σπίτι ενδέχεται να μην είναι ιδανικό για μια συνεδρία. Η έλλειψη απομονωμένου χώρου, η φασαρία, τα γεγονότα που αποσπούν την προσοχή -ένα χτύπημα στο κουδούνι ή ένα τηλεφώνημα, διαταράσσουν την ηρεμία και την συγκέντρωση που απαιτείται στη θεραπεία.
Σε αντιδιαστολή, το γραφείο του/της ψυχολόγου, συνιστά πάντοτε ένα ήσυχο μέρος που εμπνέει άνεση και ηρεμία.
Ένα αρκετά σημαντικό μειονέκτημα της online ψυχοθεραπείας είναι, επιπρόσθετα, η δυσκολία του/της θεραπευτή-τριας να παρακολουθεί και να ερμηνεύει την γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου ή τον τόνο της φωνής -λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν πολλά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.
Τελικά, κάνει για μένα η online ψυχοθεραπεία;
Είναι λογικό κάποια άτομα να αισθάνονται περισσότερο άνετα από άλλα με την ιδέα της online ψυχοθεραπείας. Ειδικά για τους νεότερους ανθρώπους, που διαθέτουν μεγαλύτερη οικειότητα με τη χρήση πιο σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας, η online ψυχοθεραπεία μπορεί να συνιστά πρώτη επιλογή.
Αναμφισβήτητα, η δυνατότητα online συνεδριών παρέχει έναν βολικό και εύκολο τρόπο πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει, όμως, ότι ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους.
Αν ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις online ψυχοθεραπεία, εξερεύνησε τις επιλογές σου και μην φοβάσαι να ρωτήσεις όσα σε απασχολούν.
Η εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή ή της κατάλληλης θεραπεύτριας ίσως πάρει λίγο χρόνο, αλλά είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα σε ωφελήσει.
Comments