top of page
Search
Writer's pictureMastrokalou Xenia

Πώς η φιλοζωία ωφελεί (και) την ψυχική μας υγεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, στις 4 Απριλίου, συζητάμε πώς η συναναστροφή με τα αγαπημένα μας κατοικίδια (και όχι μόνο) καταλήγει να ωφελεί μεταξύ άλλων και την ψυχική μας υγεία!


Αν έχετε κάποιο κατοικίδιο, πιθανότατα καταλάβατε αμέσως τι θέλουμε να πούμε. Η συναναστροφή με τα ζώα και η φροντίδα τους, έχει άμεση, θετική επιρροή στον τρόπο που νιώθουμε. Πάμε να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.


Τα ζώα μειώνουν το άγχος και το στρες


Έρευνες έχουν αποδείξει πως το να περνάμε χρόνο με ζώα βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του άγχους.

Χαρίζοντας το χάδι μας σε ένα σκύλο ή μια γάτα, για παράδειγμα, αυξάνει στον άνθρωπο την παραγωγή ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που προάγει το αίσθημα της χαλάρωσης και της δημιουργίας συναισθηματικών δεσμών.

Μόνο και μόνο η παρουσία των ζώων στον ίδιο χώρο με εμάς, έχει την δύναμη να μας ηρεμεί, γι’ αυτό άλλωστε συχνά τα ζώα δίνουν το παρών σε νοσοκομεία αλλά και οίκους ευγηρίας… (Ναι, συμβαίνει!)


Τα ζώα δίνουν στη ζωή μας σκοπό


Η φροντίδα ενός ζώου δημιουργεί στον άνθρωπο μια αίσθηση ευθύνης και σκοπού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη ή έλλειψη κινήτρου. Το να γνωρίζει κανείς πως ένα ζώο εξαρτάται από τον ίδιο, για να τραφεί, να ξεδιψάσει ή απλώς να έχει μια συντροφιά, συνεισφέρει στο να αισθανόμαστε πως έχουμε αξία. Αυτή η αίσθηση ανώτερου σκοπού, φυσικά, “περνάει” και σε άλλους τομείς της ζωής μας, όπως οι προσωπικές μας ή επαγγελματικές μας σχέσεις.



Τα ζώα βελτιώνουν τη διάθεση αλλά και την κοινωνικότητά μας


Η επαφή με κάποιο φιλικό ζώο έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ενδορφινών, βελτιώνοντας άμεσα τη διάθεση των ανθρώπων. Η ύπαρξη ενός κατοικιδίου στη ζωή μας, έχει θετική επίδραση και στην κοινωνικότητά μας, όμως. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αγάπη για τα ζώα φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους δένει. Ακόμα και μια βόλτα με τον σκύλο μας στην γειτονιά, μπορεί να σταθεί αφορμή να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να επεκτείνουμε τον κοινωνικό μας κύκλο!



Τα ζώα μας βοηθούν να είμαστε παρόντες και παρούσες


H φροντίδα ενός ζώου, άλλωστε, απαιτεί να εστιάζουμε την προσοχή μας στις συγκεκριμένες διαδικασίες, που προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, να είμαστε παρόντες και παρούσες στη στιγμή, και πρόκειται για κάτι που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία.

Ακόμα, ένα ζώο, είναι πάντα καλός λόγος να κάνουμε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία, το κινητό, τις συνεχόμενες ειδοποιήσεις. Περνώντας λίγο χρόνο εκτός σπιτιού με το κατοικίδιό μας, αποσυνδεόμαστε για λίγο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.



Είναι λύση, λοιπόν, το κατοικίδιο;


Όχι πάντα και όχι για όλους τους ανθρώπους. Ένα κατοικίδιο μπορεί να μας ωφελήσει ψυχολογικά, αλλά συνιστά και μεγάλη ευθύνη. Μπορεί, επίσης, για πρακτικούς λόγους να μην μπορούμε να αποκτήσουμε ένα.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι τρόποι να εμπλακούμε στην φροντίδα ενός ζώου, χωρίς να είναι απαραιτήτως δικό μας. Η εθελοντική εργασία σε κάποιο καταφύγιο, για παράδειγμα, είναι μια επιλογή, που βοηθάει όχι μόνο εμάς, αλλά και τα ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη.



Αν παρ’ όλα αυτά επιθυμούμε να αποκτήσουμε ούτως ή άλλως ένα κατοικίδιο, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιο καταφύγιο ή φιλοζωικό σύλλογο. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζωάκια που ψάχνουν το μόνιμό τους σπίτι και περιμένουν να μας προσφέρουν την αγάπη τους απλόχερα!

282 views0 comments

Comments


bottom of page