Η τέχνη έχει ένα μοναδικό τρόπο να ενώνει τους ανθρώπους και να μας βοηθά να εκφραστούμε.
Γι’ αυτό και μπορεί να γίνει σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας και της καλής ψυχικής υγείας.
Ας σκεφτούμε την τελευταία φορά που κάναμε κάτι δημιουργικό. Την τελευταία φορά που χορέψαμε, π.χ. ή ζωγραφίσαμε. Σίγουρα θα μας χαλάρωσε η διαδικασία, θα μας γέμισε χαρά. Θα μας… ενδυνάμωσε. Η τέχνη έχει μια ιδιαίτερα θετική επίδραση στη ζωή μας και οι επιστημονικές μελέτες έχουν έρθει να αποδείξουν αυτό που όλες και όλοι μπορούσαμε να υποψιαστούμε.
Η τέχνη ενάντια στο άγχος
Καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η κεραμική και η γλυπτική είναι γνωστό πως μειώνουν τα επίπεδα άγχους και προάγουν την ψυχική ηρεμία. Η εμπλοκή στην δημιουργία τέχνης μας βοηθά να αφήνουμε κατά μέρος τις ανησυχίες μας προκειμένου να συγκεντρωθούμε στις λεπτομέρειες του έργου μας. Τα οφέλη αυτά είναι και ο λόγος που η Θεραπεία μέσω Τέχνης (Art Therapy) προτιμάται συχνά σε περιπτώσεις μετατραυματικού στρες και όχι μόνο.
Αυτοπεποίθηση και τέχνη
H εμπλοκή μας στην καλλιτεχνική διαδικασία έχει σίγουρα οφέλη και για την αυτοπεποίθησή μας και συνοδεύεται από μια αίσθηση εκπλήρωσης, από όταν είμαστε ακόμη παιδιά. Ειδικά όταν ολοκληρώνουμε ένα έργο μας, η ντοπαμίνη που παράγεται στον οργανισμό μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε και βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας.
Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε κάποιο αριστούργημα για να λειτουργήσει η τέχνη ευεργετικά για εμάς. Αρκεί να καταπιαστούμε με οτιδήποτε και να το απολαύσουμε.
Αίσθηση του “ανήκειν”
Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην απομόνωση.
Η απώλεια κάποιων κοινωνικών σχέσεων ή ένα πρόβλημα υγείας, πολλές φορές μας κάνει να επιλέγουμε τη μοναξιά. Μέσω της τέχνης, όμως, οι άνθρωποι συναντιούνται ξανά. Μπορεί να είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα ή απλά ένα κοινό ενδιαφέρον, που θα μας φέρει κοντά σε άλλα άτομα, θα μας κάνει να νιώσουμε ότι συνδεόμαστε μαζί τους και ότι ανήκουμε σε μία κοινότητα, μια ομάδα.
Ξεχνώντας τον πόνο μέσω της τέχνης
Η τέχνη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, ακριβώς επειδή τις περισσότερες φορές οι παθήσεις αυτές συνοδεύονται από κατάθλιψη, πόνο και στρες.
Η ενασχόληση με την τέχνη, είτε από θέση παρατηρητή, είτε από θέση δημιουργού, μπορεί να γίνει η θετική εμπειρία που χρειαζόμαστε για να “αποδράσουμε” για λίγο.
Τροφή για το μυαλό
H τέχνη βελτιώνει αποδεδειγμένα τις γνωστικές ικανότητες και τη μνήμη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα άνοια, γι’ αυτό και προτιμάται όταν μιλάμε για μεγαλύτερες ηλικίες.
Τα οπτικά ερεθίσματα που παρέχει η τέχνη προωθούν την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και προσφέρουν στους ανθρώπους αίσθηση ευχαρίστησης.
H τέχνη ως έκφραση
Η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους και για όλες. Εκεί έρχεται να παρέμβει η τέχνη, λειτουργώντας σαν μια διέξοδος για όσα σκεφτόμαστε και νιώθουμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε.
Γράφοντας ένα γράμμα σε ένα πρόσωπο που μας πλήγωσε -ακόμα κι αν δεν το παραδώσουμε ποτέ- ή δημιουργώντας ένα κολάζ με λέξεις και εικόνες που εκφράζουν το πώς μας κάνει μια συγκεκριμένη κατάσταση να νιώθουμε, θα αισθανθούμε ελαφρύτεροι-ες και θα συνδεθούμε πιο άμεσα με τον ψυχισμό μας.
Η επίδραση που μπορεί να έχει η τέχνη στις ζωές μας είναι εντυπωσιακή. Και το πιο θετικό από όλα, είναι πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εμπλακούν σε αυτή. Δεν υπάρχουν κανόνες, περιορισμοί και ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Η τέχνη είναι για όλους και όλες κοινή και παρ’ όλα αυτά μιλάει με ένα μοναδικό τρόπο σε καθέναν και καθεμία από εμάς.
Όπως, άλλωστε, είχε πει και ο Κερτ Βόνεγκατ, το να εξασκούμε οποιαδήποτε τέχνη, είτε καλά είτε κακά, καλλιεργεί την ψυχή μας. Γιατί, λοιπόν, να μην τη δοκιμάσουμε;
Comentarios