Η αυτοεκτίμηση συνιστά τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.
Γι’ αυτό, κρίνεται απαραίτητο τα θεμέλια να είναι γερά.
Λίγα λόγια για την αυτοεκτίμηση
Όλοι κριτικάρουμε τους εαυτούς μας και υπάρχει μια υγιής πλευρά σε αυτό. Έτσι βελτιωνόμαστε και προχωράμε μπροστά. Αν ωστόσο σκέφτεσαι συχνά άσχημα πράγματα για τον εαυτό σου, ίσως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αντιστοιχεί σε αρνητικές αξιολογήσεις του εαυτού μας. Συχνά, μας παγιδεύει σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αρνητικών πεποιθήσεων που σχετίζονται με ανικανότητα, αναξία και ανεπάρκεια.
Η αυτοεκτίμηση διαφέρει από την αυτοπεποίθηση, καθώς η τελευταία αφορά συγκεκριμένες πτυχές της ζωής μας. Ένα άτομο μπορεί να είναι πολύ σίγουρο για τις ικανότητές του σε έναν τομέα και παρ’ όλα αυτά να υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης
Εκτός από την αυτοκριτική, υπάρχουν μερικά ακόμη σημάδια που υποδεικνύουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, για παράδειγμα, είναι πιθανό να σε χαρακτηρίζει μια γενικότερη απαισιοδοξία ή να εστιάζεις μονάχα στις αποτυχίες.
Μπορεί ακόμα να είσαι ευαίσθητος/η στην κριτική των άλλων ή να έχεις την τάση να κλείνεσαι στον εαυτό σου.
Ίσως να αισθάνεσαι ντροπή ή να νιώθεις πως δεν σου αξίζει να περνάς καλά. Ίσως ακόμα να αποφεύγεις να κάνεις πράγματα επειδή φοβάσαι πως δεν θα τα καταφέρεις.
Ακόμα, τα αρνητικά “αστεία” που λες για τον εαυτό σου καμιά φορά, μπορεί να μην λέγονται και τόσο στ’ αστεία τελικά.
Τρόποι να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας
Η αυτοεκτίμηση, το πόσο δηλαδή μας αρέσει ο εαυτός μας και πόσο τον εκτιμάμε, είναι κάτι που αναπτύσσεται με τα χρόνια. Οι άσχημες απόψεις που μπορεί να έχουμε για τον εαυτό μας, επηρεάζουν σαφώς αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας -συνήθως όσο πιο έντονες είναι οι απόψεις αυτές, τόσο πιο χαμηλή και η αυτοεκτίμηση.
Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, τρόποι για να την ενισχύσουμε. Αυτό απαιτεί μια συνεχή διεργασία, που ίσως έχει και πισωγυρίσματα, είναι όμως ο μοναδικός ουσιαστικός τρόπος.
Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις;
Zήσε στη στιγμή
Βασικά, ζήσε συνειδητά. Εστίασε στο τώρα, σε όσα συμβαίνουν ή νιώθεις αυτή τη στιγμή, προσπαθώντας να μην υπεραναλύεις το παρελθόν ή και τα υποθετικά μελλοντικά σενάρια.
Εξάσκησε την αποδοχή του εαυτού σου
Αποδοχή χωρίς όρους. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει. Αγάπησε τον εαυτό σου, πίστεψε πως αξίζει και -κυρίως- φρόντιζε να του δείχνεις συμπόνια και κατανόηση. Τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Βρες το σκοπό σου
Είναι απλό. Όταν νιώθεις πως στη ζωή έχεις κάποιο σκοπό, οι πιθανότητες να αισθανθείς ασήμαντος/η και ανάξιος/α, μειώνονται σημαντικά.
Βάλε την πειθαρχία στη ζωή σου
Ζώντας με πειθαρχία και αίσθηση ευθύνης, αντιλαμβάνεσαι ευκολότερα πως εσύ έχεις τον έλεγχο των επιλογών και της συμπεριφοράς σου.
Χάραξε τα όριά σου
Οι ανάγκες σου είναι σημαντικές και εξίσου σημαντικό είναι να τις βάζεις πρώτες. Είναι απολύτως θεμιτό να θέτεις προσωπικά όρια, με αποφασιστικότητα και σιγουριά.
Βασίσου στην εσωτερική σου πυξίδα
Ο περίγυρος πάντα θα έχει προσδοκίες και ενίοτε απαιτήσεις από εσένα. Μια σταθερή δουλειά, μια σταθερή σχέση, οικογένεια και παιδιά. Ένα συγκεκριμένο τρόπο να φέρεσαι, να στέκεσαι, να ζεις. Είναι σημαντικό να ρωτάς συχνά τον εαυτό σου:
Εγώ, τι θέλω στ’ αλήθεια; Τι χρειάζομαι; Τι θα με κάνει πραγματικά χαρούμενο/η;
H χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές ή και φοβίες.
Γι’ αυτό, αν νιώθεις πως ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου, επηρεάζει την ίδια την καθημερινότητά σου περισσότερο από όσο μπορείς να ελέγξεις, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον/α ειδικό ψυχικής υγείας.
Comments